Montessori események

MM 150 quilling


Maria Montessori 150 éves évfordulójára készítették diákjaink quilling technikával az MM150 feliratot.

Elültettük a "Montessori tulipánokat" [2020. október]


Montessori Mária 150. évfordulója alkalmából kis elsőseink 150 db, erre az alkalomra nemesített holland tulipánhagymát ültettek el iskolánk előkertjében.
Tavasszal mindannyian gyönyörködhetünk majd a pompás piros, fehér cirmos tulipánokban.

Maria Montessori 150 éves


2020. augusztus 31-én ünepeljük Maria Montessori születésének 150. évfordulóját.
Intézményünk részt vesz abban az AMI (Association Montessori Internationale) által koordinált nemzetközi eseménysorozatban, melyben a világ Montessori munkássága előtt tiszteleg.
Tájékoztató... Carolina Montessori nyilatkozata: "Maria Montessori inspiráló élete hogyan befolyásolta a világot - How the Inspirational Life of Maria Montessori has Impacted the World"
Videó...

Montessori tulipán [2020.]


Maria Montessori születésének 150. évfordulója alkalmából holland tulipánt nemesítettek. A tulipán kb. 40 cm-re nő, piros szirmú, fehér cirmokkal. Iskolánk 150 db Montessori tulipánhagymát rendelt, melyet diákjaink fognak elültetni az iskolakertben.

Maria Montessori 150 éves [2020. 08. 31.]


Tantestületünk egy nagy tortával és idézetekkel ünnepelte Maria Montessori 150. születésnapját.
"Az életközeli, gyakorlati oktatás magától értetődő következménye az életöröm, a remény, a szabadság és az emberek közötti szeretet."
"A boldog gyerek a helyes nevelés bizonyítéka. A tanár legnagyobb sikere, ha elmondhatja, a gyerekek úgy dolgoznak, mintha ő a világon se volna."
Az első tapasztalat, amelyet a gyermeknek meg kell szereznie ahhoz, hogy aktívan fegyelmezhető legyen, a különbség a helyes és a rossz között. Az oktató kötelessége megakadályozni, hogy a gyermek összekeverje a mozdulatlanságot a jóval és a tevékenységet a gonoszzal, ahogy ez a régi fegyelemnél történt. Célunk a gyermeket tevékenységre, munkára, jó cselekedetekre, és nem mozdulatlanságra vagy passzivitásra képezni."
Maria Montessori

Előadás a Montessori reformpedagógiáról
[2020. január 29.]

A Dislexiás Gyermekekért Alapítvány felkérésére előadást tartottunk az egyik legelterjedtebb reformpedagógiáról, a Montessori szellemiségről. Az alternatív iskolákban használt módszereket bemutató előadássorozat az elméleti alapok ismertetése mellett a mindennapok gyakorlatába is bepillantást engedett.

Országos Montessori Találkozó 2017. november 9.

Burchard - Bélaváry Erzsébet 120. születésnapjának megemlékezésére az Országos Montessori Egyesület találkozót szervezett a budavári Jókai Anna Szalonban.
A tartalmas szakmai programon bemutatták a magyarországi Montessori-módszerrel működő óvodákat és iskolákat, majd a Martonvásári Óvodamúzeum mutatta be Montessori kiállítását, végül Burchard - Bélaváry Erzsébet pedagógiai munkásáágát ismerhettük meg.
A részletekért kattintson a tovább gombra.

Tovább...

Montessori-szellemiségű iskolakóstoló programjaink

Minden tanévben szervezünk olyan programokat, amelyekkel az iskolaválasztást szeretnénk megkönnyíteni a családok számára.

Az iskolába készülő nagycsoportosokat télen és tavasszal egy-egy foglalkozásra hívjuk, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a leendõ elsős tanítókkal, a Szülők pedig bepillantást nyerhetnek iskolánk életébe, hangulatába.

Aktuális programjainkról a beiskolázás-események menüpont alatt vagy a linkre kattintva olvashat.

Tovább...

Montessori közgyűlés [2017. január 21.]

"A gyermek a legtökéletesebb teremtmény, mert egyedül ő tudja megalkotni saját egyéniségét. A gyermek lelke lágy viaszhoz vagy fehér papírhoz hasonló, ahová magának a gyermeknek kell belevésni a képzeteket."
(Maria Montessori)

Iskolánk idén is részt vett a Magyarországi Montessori Egyesület éves közgyűlésén, amelynek ezúttal az óbudai Gyermeksziget Montessori Óvoda adott otthont. A kongresszus egyik fontos üzenete volt a folyamatos megújulás, a technika fejlõdésével való lépéstartás fontossága pedagógiai munkánkban.

Méhes Vera, a magyarországi Montessori-mozgalom kezdeményezője A pedagógus című tanulmányában leírta, hogy a "steril" nevelés nem a helyes út, a gyermeket nem elzárni kell a számítógép világától, hanem megtanítani annak helyes használatára. Mi is erre törekszünk...

A tanulmány az alábbi linken megtekinthetó.

Tovább...

Új Montessori fát ültettünk [2015. május]

Sajnos a 2010-ben ültetett Montessori-fánk, a kis selyemakác a sérülése miatt 2015. tavaszán nem hajtott ki. Emiatt a gyerekekkel közösen egy új Montessori-fát, egy vöröslevelű japáncseresznye csemetét ültettünk, ezúttal az iskola utcai előkertjébe.

Montessori eszközbörze [2015. november]

A 2015. november 5-én tartott munkaközösségi értekezleten eszközbörzét tartottunk. A legújabb Montessori-eszközöket korcsoportonként és műveltségi területenként kiállítottuk. Kissné Pintér Zsuzsa kolléganőnk bemutatta az egyes eszközöket, azok használatát, illetve az ajánlott fejlesztési területet, kompetenciát. Rácsodálkoztunk a felhasznált alapanyagok sokféleségére. A kollégák kipróbálhatták az eszközöket, jegyzeteltek, kérdeztek, és ötleteltünk, hogy milyen további területeken lehet felhasználni egy-egy eszközt.

Úgy véljük, a módszer ma is aktuális, hiszen segítségével a kor elvárásainak megfelelő, tehetséges gyerekeket tudunk nevelni. Naponta tapasztaljuk az eszközhasználat eredményességét és a velük tevékenykedők örömét. Elsősorban ezek inspirálnak bennünket az alkotásában.

Eszközhasználat a szülőkkel

Fontosnak tartjuk, hogy a szülők is minél jobban megismerjék a Montessori módszert. Pedagógusként szívesen nyújtunk betekintést az osztályokban folyó munkába, ennek támogatására minden évben nyílt órákat szervezünk.

A szülők aktívan bekapcsolódhatnak az osztályok projektmunkájába is: előadást, foglalkozást tartanak, tablót készítenek, segítik gyermekeiket kiállítási tárgyak vagy Power Point prezentáció készítésében. Ezen kívül a szülőknek (vagy inkább a családoknak) közös „munkálkodós” délutánt is rendezünk. Egy-egy ilyen alkalommal a gyerekek bemutatják hozzátartozóiknak az általuk a tanórákon használt eszközöket.

Nagyon élvezetes, amikor a kicsik együtt munkálkodnak szüleikkel, nem egyszer tanítva őket a háromlépcsős lecke módszerével – ahogyan tanítóiktól látták. A kisiskolások számára fontos az iskola és a családi élet kapcsolódása, harmóniája, s ennek megfelelő színtere, amikor közösen próbálják ki az eredeti illetve a tanítók által készített eszközöket.

Az is előfordult már, hogy a szülőket az eszközkészítés folyamatába is bevontuk. Több család örömmel vállal részt egy-egy tananyagrész feldolgozásában. Tanítói iránymutatással, azokat saját ötleteikkel gazdagítva, közösen készítenek eszközöket gyermekeik számára. Ezek a délutánok nagy élményt jelentenek a tanulóknak, szüleiknek és a pedagógusoknak egyaránt. Beszélgetünk a hétvégi játékos gyakorlási lehetőségekről, ötleteket adunk az otthoni játékvásárláshoz.

Montessori kongresszus [2015. október 21.]

"A kisgyermek fejlődésének szabadsága nem azt jelenti, hogy egyszerűen magára hagyjuk, hanem azt, hogy segítő szeretettel emeljük köré a megfelelő környezet... Minél tökéletesebb a környezet, annál kevesebb beavatkozásra van szükség a felnőtt részéről."
(Maria Montessori)

Intézményünk adott otthont a Magyarországi Montessori Egyesület 2015. évi közgyűlésének, amelyen az Egyesület vezetősége mellett a magyarországi Montessori intézmények vezetői, képviselői, a területi körök szóvivői vettek részt. Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével Nagyné Antal Anikó képviselő Asszony is.

A szakmai program során bemutattuk, hogy az intézményünkben alkalmazott projektoktatást hogyan adaptáltuk a Montessori szellemiségbe alsó- és felső tagozaton. A szakmai megbeszélések tovább mélyítették iskolánk és az Egyesület kapcsolatát.

Tovább...

Bolgár pedagógusok szakmai látogatása [2015. október 2.]

Öt évvel ezelőtt a bolgár Dunamenti Önkormányzatok Társulása "Tengeri Akadémia 2020" címen nyert támogatást oktatási programjához. A tízéves projekt részeként a bolgárok közoktatásukat szeretnék fejleszteni, amihez a magyarországi oktatási gyakorlatot állították mintának, jó példának. Az öt éve indult kezdeményezéshez Újbuda három éve csatlakozott.

Az idei, Bulgáriában szervezett program második fele Magyarországon zajlott. A résztvevők ennek keretében egy délelőttöt töltöttek iskolánkban, hogy megismerkedjenek a Montessori-módszerrel.

A rendezvény egyik programjaként bolgár vendégeink az 1. c osztályban tartott foglalkozást tekinthették meg. Ennek keretében az iskolánk 4. osztályos diákja, Bánkuti Alexandra tartott kiselőadást a kutyákról, majd édesanyjával együtt saját golden retriever keresőkutyájukat is bemutatták. Bepillantást nyerhettünk az idomítás folyamatába, a kutya vezényszavak nélküli, mutogatással történő irányításába. A kereső- és mentőkutya a gyerekek által elrejtett szarvasgomba kapszulákat keresett meg az iskolaudvaron. Vendégeinknek nagyon tetszett, hogy a négy hete iskolába járó pici elsősök milyen gördülékenyen alakítanak csoportokat és mennyire nyitott az intézmény, hiszen az előadó mellett tíz szülő is vendégeskedett az órán.

A 3. e osztályban a vízi állatok projekt témában irányított foglalkozást, majd Montessori-eszközhasználatot láthattak a vendégek. A beszélgető kört, memóriafejlesztő "játékot" a magas színvonalú PowerPoint bemutatót dramatizálás követte, majd egy rövid kézműves tevékenység után a gyermekek Montessori-eszközökkel tevékenykedtek. A bolgár vendégek az órán többször megtapsolták diákjaink tevékenységét, dicsérték a gyerekek aktivitását, kreativitását. Örömmel mutattuk be iskolánkat a bolgár kollégáknak, akik rácsodálkoztak az első emeleti Montessori-emléksarok 80 éves óvodai bútoraira és a kiállított 100 éves eszközökre.

A program két szakmai része közötti állófogadáson módszertani tapasztalatcserére is sor került. Bolgár-magyar tolmács segítségével érdeklődtek az iskoláról, a Montessori-módszer bevezetésének folyamatáról, a törvényi hátérről, a kerettantervekről, pedagógiai programunkról, a projektoktatásról, az állam által nyújtott támogatásokról, fotóztak és jegyzeteltek.

Bízunk benne, hogy a látogatás során maradandó, szép, tartalmas élményeket szereztek nálunk a külföldi pedagógusok, és hírét viszik iskolánknak, fővárosunknak, országunknak. Külföldi kollégáink elismerő szavai újabb megerősítést adtak, hogy jó úton járunk, s ezen az úton kell tovább haladnunk.

A bemutató órákat Kissné Pintér Gizella és Ladányiné Sebestyén Judit, Tóth Györgyné és Erlich Mariann tartotta az 1. c és a 3. e osztályban. Köszönjük munkájukat!

Tovább...

Méhes Verára emlékeztünk [2014. március 8.]

Iskolánkban rendezte a Magyarországi Montessori Egyesület a rendkívüli közgyűlését, ahol ünnepélyes búcsúzó megemlékezést tartottunk a 2013. decemberében elhunyt Méhes Vera emlékére.

Vera néni nemzetközi diplomával rendelkező Montessori pedagógus, a magyarországi Montessori mozgalom kezdeményezője volt, akinek ezért közvetve iskolánk szellemiségének megújulását is köszönhetjük.

Tovább...

Elhunyt Méhes Vera [2013. december 2.]

2013. december 2-án elhunyt Méhes Vera.

Vera néni nemzetközi diplomával rendelkező Montessori pedagógus, a pedagógia és pszichológia tanára, a Magyarországi Montessori Egyesület tiszteletbeli elnöke, a Montessori Műhely című szakfolyóirat főszerkesztője. Ő volt a magyarországi Montessori mozgalom kezdeményezője, akitől mindannyian sokat tanultunk.

Az iskolánkban kialakított Montessori-emléksarokban Vera néni munkásságát is bemutatjuk képeken, tablókon.

A kiállításról bővebben az alábbi linken olvashat.

Tovább...

Vera néni az előadásait mindig azzal kezdte, hogy Montessori pedagógiája a szeretet pedagógiája. Biztos tudása, elkötelezettsége a Montessori pedagógia iránt, közvetlen, támogató egyénisége példamutató volt számunkra. Szerencsések vagyunk, hogy életünk folytán találkozhattunk egy ilyen nagy tudású, empatikus, tiszteletreméltó pedagógussal.

Távozása az egész Montessori mozgalom vesztesége. Nyugodjon békében!

XIV. Európai Montessori Konferencia [2013. október 18.]

A Magyarországi Montessori Egyesület szervezésében idén október 17-21. között Budapesten zajlott XIV. Európai Montessori Konferencia. A rendezvény egyik programjaként öt nemzet Montessori pedagógusai látogattak el iskolánkba. Vendégeink érdeklődéssel tekintették meg a napokban zárult színek projekt keretében készített és gyűjtött tárgyakból berendezett kiállításunkat, valamint a projektzáró rendezvényről készült kisfilmet.

Örömmel mutattuk be iskolánkat a holland, norvég, svéd, lengyel, szlovák és német kollégáknak, akik rácsodálkoztak az első emeleti Montessori-emléksarok 80 éves óvodai bútoraira és a kiállított százéves eszközökre. Kedvesen üdvözölték diákjainkat, érdeklődő kérdésekkel igyekeztek minél többet megtudni az iskoláról, fotóztak és jegyzeteltek. Három osztályunkban órát is látogattak, amelyekre angol nyelvű óravázlattal készültek a tanítók, de tolmácsok is segítettek a megértésben. Vendégeink szívesen kapcsolódtak be az órai tevékenységekbe, és a gyerekekkel együttműködve kipróbálták saját készítésű eszközeinket is.

A program szakmai része után állófogadás következett, ahol látogatóink elismeréssel szóltak az osztályokban látott munkáról, valamint módszertani tapasztalatcserére is lehetőségünk nyílt. Bízunk benne, hogy a látogatás során maradandó élményeket szereztek nálunk a külföldi pedagógusok, és hírét viszik iskolánknak, fővárosunknak, országunknak.

Számunkra fontos volt ez a nap: külföldi kollégáink elismerő szavai újabb megerősítést adtak, hogy jó úton járunk, s ezen az úton kell tovább haladnunk.

A bemutató órákat Kósa Györgyi tartotta a 2. d osztályban, Kovácsné Sóti Edit a 3. d osztályban, valamint Tóth Györgyné a 3. c osztályban.

A tolmácsolásban Molnár-Fritsch László tanár úr, valamint két kedves szülő, László Viktória és Turner Rita segített. Köszönjük munkájukat!

Tovább...

Szakmai nap [2013. június 17.]

"Hogy elgondolkozzam rajta, hogy képessé váljak rá, hogy eldönthessem, hogy véghezvigyem. Én magam!
Mert ez az út vezet el a gyermeki lét végső céljához, a boldog felnőttséghez."
(Maria Montessori)

Intézményünk adott otthont a Magyarországi Montessori Egyesület 2013. évi közgyűlésének, amelyen az Egyesület vezetősége mellett a magyarországi Montessori intézmények vezetői, képviselői és a területi körök szóvivői vettek részt. A szakmai megbeszélések tovább mélyítették iskolánk és az Egyesület kapcsolatát.

Tovább...

Minősített iskola lettünk!

Iskolánkban 2007-ben kezdtük meg a Montessori szellemiségű nevelést, oktatást iskolaotthonos rendszerben. Az iskola vezetése elkötelezett a módszer alkalmazása és bővítése mellett, melynek sikerét mutatja, hogy a 2008/2009-es tanévtől kezdve már mindkét első osztály Montessori-módszerrel indult.

Jeleleg az egész alsó tagozaton, 9 osztályban összesen 253 tanulót nevelünk Montessori szellemiségben. Publikációink rendszeresen megjelennek a Montessori Műhely című szakmai lapban.

A Magyarországi Montessori Egyesület elismeri az intézményünkben folyó szakmai munkát, ezért az egyesület elnökasszonya, Stefán Mariann iskolánknak a MINŐSÍTETT MONTESSORI ISKOLA címet adományozta.

A Magyarországi Montessori Egyesület jubileuma
[2012. június 22-23.]

A Magyarországi Montessori Egyesület 20 éves, jubileumi évfordulóját kétnapos programmal ünnepeltük, ahová az egész országból érkeztek vendégek.

Az első napon rendezett szakmai találkozóra hazai pedagógusok mellett iskolánkba látogatott Csehországból Patrik Matlak, aki egy olasz eszközgyártó cég képviseletében járt nálunk, valamint Hollandiából Mirjam Stefels, az Európai Montessori Egyesület koordinátora.

A program második napján, a jubileumi ünnepségen iskolánk is bemutatkozott, és 93. születésnapján köszöntöttük Méhes Verát, a magyarországi Montessori-mozgalom kezdeményezőjét, az Egyesület tiszteletbeli elnökét, aki dedikálta nekünk Majdnem száz év című életrajzi portrékönyvét is.

Tovább...

Montessori-emléksarok avatása [2012. március 14.]

Iskolánkban a 2007/2008-as tanévtől Montessori-szellemiségű oktatás-nevelés folyik. 2012-ben egy emléksarkot hoztunk létre, ahol bemutattuk Maria Montessori életét és Méhes Vera, a magyar Montessori mozgalom újraalapítójának munkásságát képeken, tablókon.

A kiállítás különlegességei az ajándékba kapott bútorok (asztalok, székek, szekrények), és azok az eredeti eszközök, melyeket egy 80 évvel ezelőtt működő Montessori óvodában használtak. Iskolánk azért kapta meg ezeket az ereklyéket Pór Mátyástól, mert unokái iskolánk tanulói.

A megnyitó ünnepségünket megtisztelte jelenlétével Stefán Mariann, a Magyarországi Montessori Egyesület elnöke, aki méltatta az iskolánkban folyó szakmai munkát.

Tovább...

Montessori fát ültettünk [2010. október 14.]

Az idei tanévben elsõként már minden alsó tagozatos évfolyamon indult Montessori osztályunk. Ennek alkalmából egy díszfát ültettünk az iskola udvarán. A kis selyemakác gondozását a gyerekek vállalták. Fejlődését minden évszakban nyomon követjük majd.

A Montessori egyesület közgyűlése [2009. június 20.]

A Magyarországi Montessori egyesület 2009. június 20-án tartotta közgyűlését, melyen iskolánk is képviseltette magát.

A Montessori szellemiség magyarországi meghonosítóját, Méhes Verát is köszöntöttük 90. születésnapja alkalmából. A Magyarországon működő Montessori-iskolák és óvódák virággal, tablóval, albummal, Montessori-fával és egy kis műsorral köszöntötték Vera nénit. Mi is megajándékoztuk őt iskolánk Montessoris osztályairól készült tablóval, gyönyörű fényképalbummal.

Tovább...

Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium
Montessori Tagiskolája 1119 Budapest, Keveháza utca 2. | OM: 035328
Telefon, fax: (+36 1) 204-08-54 | E-mail: info@kevesuli.hu