Országos Montessori Találkozó 2017. november 9.

Burchard - Bélaváry Erzsébet 120. születésnapjának megemlékezésére az Országos Montessori Egyesület találkozót szervezett a budavári Jókai Anna Szalonban.
Stefán Mariann Elnök Asszony tartalmas ppt-vel mutatta be a Montessori intézményeket, köztünk iskolánkat, továbbá megemlítette, hogy 2013-ban az Európai Montessori Kongresszus után nagyon pozitív visszajelzéseket kapott az egyesület a színvonalas budapesti rendezésért.
Újabb ppt-t láthattunk a Martonvásári Óvodamúzeum igazgatójától Harcsa Katalintól, a múzeumban kiállított Montessori eszközökről, dokumentumokról. Felolvasott egy korabeli cikkket arról, hogy Erzsi néni meghívására a 2-szer is Magyarországra látogató Maria Montessorit mekkora tisztelet övezte, hogyan tartott előadást a Magyar Tudományos Akadémián, majd gróf Klebelsberg Kúnóval ebédelt. A "Kisdednevelde" nevezetű óvodai szaklap egy fénymásolt példányát iskolánknak ajándékozta. Érdekes, hogy Hollandiából, Olaszországból és az USA-ból is adományoztak eszközöket a múzeumnak, bemutatott egy Kodályhoz kapcsolódó Amerikából-ból kapott zenei nevelés eszközt.
A harmadik előadó Burchard –Bélaváry Erzsébet életét mutatta be, tanulmányait Hollandiában és Olaszországban, az I. kerületben nyitott Montessori magánóvodáját, pedagógiai munkásságát.
Iskolánk ajándékba kapott egy eredeti Burchard –Bélaváry Erzsébet által készített Montessori színskálát, melyet az iskola emléksarok kiállításában fogunk elhelyezni.
Köszönjük a tartalmas délelőttöt, a szép élményeket, az értékes ajándékokat.

Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium
Telephely: 1119 Budapest, Keveháza utca 2. | OM: 035328
Telefon, fax: (+36 1) 204-08-54 | E-mail: kevehaza@freemail.hu