Híres Montessorisok

A "The SIMS" feltalálója

Will Wright, a "The Sims" videójáték feltalálója ezt mondta:
“A Montessori megmutatta nekem a felfedezés örömét. Az egész arról szól, hogy a saját módszereiddel tanulsz, ahelyett, hogy a tanárok magyaráznák el neked, hogy mit kell tenned. A Sim City-t a Montessorinak köszönhetem…”

Az Amazon alapítója

Jeff Bezos - az Amazonnak, az egyik legnagyobb internetes kereskedelmi cégnek az alapítója - szintén Montessori iskolában tanult. Ahogyan ott megszokta, munkájában is alkalmazta: a vállalati kultúra részévé tette a kísérletezést és a felfedezést - és bevált. Amikor erről a szemléletről kérdezték, ő is elismerte, hogy "több kísérletnek is lehet kudarc a vége. Néha azonban, amikor egy-egy próbálkozás jól sül el, akkor óriási lehetőségek nyílhatnak meg egy cég előtt"...

Az önéletrajzíró

Mint minden Montessori iskolában tanuló gyermek, Anne Frank is megtanulta, hogyan fejlessze képességeit és jegyezze le gondolatait már nagyon fiatalon.

A német lányt a második világháború idején írt naplójegyzetei tették világhírűvé. Naplóját 13 éves korától vezette nagyjából két éven át. Ebben családjáról és barátairól, érzéseiről, meglátásairól... azaz életéről írt holland nyelven.

A Wikipédia alapítója

Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója maga is Montessori iskolába járt és ahogy a „tech-elit” túlnyomó többsége a Szilikon Völgyben, a gyerekeit ő is Montessori iskolába íratta be.

Minden idők egyik legnagyobb feltalálója

Thomas Edison nagy amerikai feltaláló és üzletember, több, mint 1000 szabadalom kötődik a nevéhez. Számtalan találmánya közül az egyik legismertebb a szénszálas izzólámpa.
Edison a következőket mondta a módszerről:
"Szeretem a Montessori módszert. A játékon keresztül oktat. Élvezetessé teszi a tanulást. Követi az ember természetes ösztöneit. A jelenlegi rendszer mindenki agyát ugyanolyanná szeretné formálni, nem bátorít az önálló gondolkodásra."

A Nobel-díjas író

Gabriel Garcia Marquez mondta: "Nem hiszem, hogy létezik jobb módszer, mint a Montessori, hogy érzékennyé tegyen minket a világ szépségeire, és felébressze a kíváncsiságunkat az élet titkai iránt.
Nekem nagyon nehezen ment az olvasás. Nem értettem, hogy a "m" miért "em" és hogy ha valamilyen magánhangzó követi, akkor miért úgy ejtik, hogy "mö". Számomra lehetetlen volt így olvasni.
Végül, mikor a Montessori iskolába mentem, akkor nem a betűk neveit tanították meg nekem, hanem a hangokat. Így már én is képes voltam elolvasni az első könyvemet, amit a kamránk egyik koszos kis fiókjában találtam."

Illuzionista és bűvész, szabadulóművész

David Blaine több mint egy évtizede rendszeresen sokkolja a világot elképesztő mutatványaival. Kártyatrükkökkel kezdte pályafutását, majd a fizika törvényei megcáfolásának szentelte életét. Montessori iskolásként 4 évesen „esett szerelembe” a bűvészettel.

A The New York Times szerint napjainkban ő a „modern idők Houdinija”: fogott egy ezeréves mesterséget és egyedivé alakította, megújította azt.

Osztrák építész, festő és filozófus

Friedensreich Hundertwasser Bécsben járt Montessori iskolába, s ez nagy hatással volt rá. Gazdag alkotói fantáziája a festészet, a grafika, az iparművészet és az építészet területén egyaránt megmutatkozott. Az életteli színekhez való vonzódását, valamint a természet szeretetét a Montessori-szemléletnek köszönheti: mindent tisztelt, ami él - amit pedig épített, azt mindet virággal, növénnyel telepítette be.

Minden eszközt felhasznált az ember és az őt körülvevő környezet harmóniájának megteremtését hirdető életfilozófiájának kifejezésére.

A Google alapítói

Sergey Brin és Larry Page, a Google cég alapítói szerint sikereik titka abban is rejlik, hogy mindketten Montessori iskolába jártak, ahol nem kizárólag a tanárok iránymutatásai alapján tanultak, hanem önállóan kellett rájönniük a problémák megoldására. Így teljesen más szemléletre tettek szert, mint a normál iskolarendszerben tanuló diákok. A problémamegoldó képességük sokat fejlődött. Rájöttek, hogy a hibákból tanulni lehet: lehetőséget ad a továbbfejlődésre.

Ahogyan egy vállalat fejlődik, a Montessoriban a gyerekek is: a kis ötletektől hibákon, botlásokon, de saját, önálló ötleteken keresztül jutnak el a végső megoldásokig - minimális segítséggel.

A Google esetében is hosszú volt az út: alapítói elsőként a Stanford Egyetem könyvtárában szerették volna a keresést megkönnyíteni… innen fejlődött a Google a világ egyik legnagyobb cégévé, és fejlődik azóta is tovább…

Amerikai sztárszakács és író, televíziós személyiség

Julia Child leginkább arról híres, hogy a francia konyhaművészetet megismertette az amerikaiakkal, először szakácskönyve, majd az ezt követő televíziós főzőműsora, a The French Chef segítségével, amit 1963-tól kezdve vezetett.

A kézügyességét, amely elengedhetetlen feltétele a séf mesterségnek, valamint munkája szeretetét és a benne talált örömöt a Montessori iskolai képzésnek tulajdonította.

Halála után 5 évvel, 2009-ben film készült róla Julie/Julia címmel.

ők is...

Ennyi sikeres ember vallja, hogy a Montessori hozzájárult a fejlődésükhöz...

És még sokan mások...

Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium
Telephely: 1119 Budapest, Keveháza utca 2. | OM: 035328
Telefon, fax: (+36 1) 204-08-54 | E-mail: info@kevesuli.hu