A Google story

Sergey Brin és Larry Page , a Google cég alapítói. Sergey Brin egy interjúban elárulta, hogy sikerük titkának azt tartja, hogy cégtársával együtt mindketten Montessori módszerrel tanító iskolákba jártak, ahol hagyták kibontakozni a kreativitásukat, sokat szerelhettek, bütykölhettek.
Interjú: Sergey Brin's First Computer, and his Montessori Education

Videó...

A Google cég történte

Sergey Brin a Stanfordi Egyetemre járt, későbbi üzlettársa Larry Page egy évvel később érkezett az intézménybe. Az egyetem Sergey-t jelölte ki, hogy vezesse körbe a campuson az új diákot. Habár szinte semmiben nem értettek egyet kezdeti beszélgetéseik során, fény derült egy közös szenvedélyükre: ez az adatbázisokban való keresés hatékonyságának, problémáinak kutatása volt. Közösen kezdtek dolgozni egy keresőrendszeren, amit Google-nak neveztek el. Elsőként a Stanford Egyetem saját szerverein tesztelték, majd 1998-ban kiléptek vele a webre. A céget egyébként egy barátjuk garázsában alapították 1998. szeptember 27-én. Sergey Brin azóta hivatalosan technológiai elnök, éves fizetése 1 $. Vagyonát jelenleg kb. 22,8 milliárd dollárra becsülik (Forbes magazine), de ez a Google részvényárfolyamainak függvényében folyamatosan emelkedik. A negyven éven aluliak között a világ 16. leggazdagabb embere. A hatalmas vagyon ellenére továbbra is hétköznapi életet él, egy környezetbarát Toyota Priusszal jár, de gyakran érkezik a céghez görkorcsolyán, rendszeresen sportol és továbbra is egy kétszobás bérelt lakásban él.

Érdekességek a Google cégről

A Montessori szellemiséget tükrő érdekességek:
• A Google valószínűleg az egyetlen cég, ami azzal a céllal hozta létre az oldalát, hogy azon minél kevesebb időt töltsenek el az emberek a gyors kereséssel, ennek ellenére az emberek rengeteg időt töltenek el a google weboldalán. (Nem a haszon miatt, hanem egy probléma megoldására alapítottak céget.)
• Bár kezdetben a két alapító nem szimpatizált egymással, a közös cél érdekében mégis képesek voltak együtt dolgozni. (Kooperatív tevékenység, egymás elfogadása.)
• A Google-nél tudják, hogy az emberek gyakran mellé ütnek, amikor bepötyögik azt, hogy google.com. Éppen ezért bejegyeztették szinte az összes olyan variáció, amit csak el tudunk képzelni: Gooogle.com, Gogle.com, Googlr.com, stb. Sőt, hozzájuk tartozik a 466453.com is. (Lehet tévedni, hibázni.)
• A keresőt nem csak angol nyelven, alkották meg, hanem kiterjesztették szinte minden nyelvre, jelentős mérföldkőnek számított a Google életében, amikor a Gmail-ben bevezették a kiválasztható nyelvek közé a cseroki indiánt is. (Másokra való figyelem, másság elfogadása, nem csak az USA-ban és az angol nyelvben, hanem globálisan az egész Földben gondolkodtak.)
• A Google újszerű elképzelése a 80/20-as munkarend, a munkaidő 20 százalékát, vagyis heti egy napot az munkavállaló a hivatalos munkakörén kívüli hobbiprojektekre, egy őt érdeklő témára fordíthatja. Így született meg pl. a Gmail. (Szabad témaválasztás, önálló problémamegoldó gondolkodás, projektoktatás.)
• A játszóidő élvezetesebbé teszi a munkával töltött időt, csocsó, röpi, ping-pong közben az alkalmazottak megvitatják, hogy milyen projekten dolgoznak. (Minimális a hierarchia, de nagyon fontos az ötletcsere, a játék a közösségformálást, amely az együttműködést is elősegíti.)
• Ingyenes fitnesz- és konditermek állnak rendelkezésre azoknak a kollégáknak, akiknek gyúrás vagy az edzés utáni tusolás közben jönnek a legjobb ötletei. (A tapasztalatok szerint nagyban növeli a koncentrációt és a munka hatékonyságát, ha az ember bármikor megszakíthatja azt egy kis intenzív fizikai mozgás kedvéért.)
• Googleplex területén több száz kerékpár van elhelyezve, amelyeket az alkalmazottak szabadon használhatnak a telephelyen, az épületek közötti közlekedésre. (Környezettudatosság)
• A Google székház előtt elburjánzott növényeket a cég a bérelt kecskék segítségével „legelteti” le. Az alkalmazottak magukkal vihetik háziállatukat. (Környezettudatosság, kozmikus nevelés.)
• A google cég alkalmazottai akkor ehetnek, amikor csak kedvük tartja. A Googleplex éttermeiről legendák szólnak, a cég alkalmazottaira sztárséfek főznek, és minden étel-ital ingyen van, beleértve a kávézókat, üdítőautomatákat is. A cég főhadiszállásán nagyjából 25 étterem van, néhány közülük éjjel-nappal nyitva tart.
• Ha a Google egyik alkalmazottja meghal, a házastársa még 10 évig megkapja az elhunyt párja fizetésének a felét. (Empátia, törődés.)
• Bolygónk lakóinak többsége ma már nem „keres” az interneten, hanem „guglizik”. (Az egyszerűsége, logikussága miatt nagyon hatékony kereső.)
• A Google nem csak kereső vagy levelező rendszer: a világ legnagyobb videomegosztója a youtube is a tulajdonában van.
• A google.maps alkalmazással a világ szinte bármely tájára eljuthatunk virtuálisan. A Google Street View-ba 5 millió mérföldnyi utat fotóztak le és digitalizáltak be az egész Földről.
• A google feliratot, logót a napi ünnepeknek megfelelően nagyon kreatívan változtatják, ezeket doodle-nek nevezik. (Kreativitás kibontakoztatása.) https://www.google.com/doodles

Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium
Telephely: 1119 Budapest, Keveháza utca 2. | OM: 035328
Telefon, fax: (+36 1) 204-08-54 | E-mail: info@kevesuli.hu